Over ons

Toen ik 21 was...


...is een platform voor oral history. Kim Koops en Esther Ladiges interviewen ouderen, geboren voor 1935, over hun jonge jaren. Ze reizen door heel Nederland en verzamelen prachtige verhalen en ontroerende anekdotes, verteld door ooggetuigen van de twintigste eeuw. Wil je met ons samenwerken?

Waarom Toen ik 21 was?


De twintigste eeuw was er een van sociale verbetering, technologische vooruitgang, maar ook van oorlog en crisis. Wij leggen de herinneringen vast van de mensen die deze veranderingen hebben meegemaakt. Hun verhalen geven een persoonlijke inkijk in het verleden. Deze herinneringen verdienen het om bewaard te blijven, en dat is precies wat wij met Toen ik 21 was van plan zijn. Nu kan het nog.Wie zijn wij?

Kim Koops is historicus. Ze heeft een eigen bedrijf “Over Ons Onderzoek’ dat gespecialiseerd is in familieonderzoek en bedrijfsgeschiedenis. Ze geeft presentaties en organiseert workshops.


Esther Ladiges is historicus en journalist. Ze werkt voor Historisch Nieuwsblad en is gespecialiseerd in historisch beeldmateriaal. Aan toenik21was verbonden van 2014-2019


In 2014 richtten ze samen Toen ik 21 was op. Geïnspireerd door de verhalen van hun eigen grootouders bedachten Kim en Esther dat het leuk zou zijn om deze en andere verhalen op te schrijven. Hoeveel verhalen zouden er nog onverteld zijn? Dus reisden ze door heel Nederland om deze te verzamelen.

Met dank aan:

Iedereen die wij voor dit project gesproken hebben

Anita Noordhoff

Esmee Vos-Hamberg

Anne Burgers

Maarten van het Reve


De directie van de opleiding Schrijftolk aan het Instituut voor Gebaren, Taal en Dovenstudies en de studenten:

Ina Koekkoek-Sienerth

Nikkie ten Westenend: 

Clarissa van den Elzen:

Kim Erkamps: 

Eline Esseveld: 

Karlijn Soppe: 

Mirjam Houtackers: 

Kirsten Verkerk

Marlinda Paalman

Clarissa van den Elzen

Mail ons: info@toenik21was.nl

Copyright @ Alle beelden en teksten zijn, tenzij anders vermeld, het eigendom van Kim Koops en Esther Ladiges en mogen niet zonder hun toestemming gebruikt worden.